Zoek jij ook rust en ruimte voor creativiteit?


Je bent ambitieus, zit vol ideeën en bent constant bezig alle ballen in de lucht te houden. Herken je dit? Ik wel! Regelmatig constateerde ik dat ik ontzettend druk was met de waan van de dag, maar amper toekwam aan de grotere doelen die ik had gesteld. Ik heb niet voor niets van mijn zusjes ooit de bijnaam Emi Systeemie gekregen. Ik bedacht namelijk iedere keer weer een nieuw systeem om dit probleem op te lossen: van timemanagement tactieken, het 20/80 principe tot aan het eindeloos opstellen van to do lijsten. Niets werkte voor mij, totdat ik via een lifehacking site iedere keer de afkorting GTD tegenkwam.
Nieuwgierig als ik ben wilde ik weten waar in hemelsnaam die afkorting dan voor stond. Ik kwam erachter dat GTD stond voor Getting Things Done, een methode om productiever te zijn. Jawel een nieuw systeem, maar dit keer eentje die me geen dingen leerde die niet meer passen in het huidige informatietijdperk. Enthousiast ging ik ermee aan de slag. Was mijn leven gelijk 180 graden anders? Natuurlijk niet! Zoals dat nou eenmaal gaat: om te kunnen leren moet je fouten maken en dus heb ik geëxperimenteerd en ben ik gevallen en weer opgestaan.
Inmiddels een hoop valpartijen verder, kan ik zeggen dat ik het werkt en ik een bijna chronisch leeg hoofd heb, oftewel innerlijke rust in plaats van een brein waarin het non-stop wemelt van informatie. De bonus is dat ik productiever en creatiever ben.

Hoe werkt het?

Het idee van GTD is dat je door alles direct op te schrijven (op papier of digitaal) in een doordacht systeem niks meer hoeft te onthouden. Je hebt altijd alles bij de hand en kan dus niks meer vergeten (ja, dat houd in dat je die smoes dus ook niet meer kunt gebruiken). Dit eenvoudige systeem scheelt een hoop stress en denkvermogen en maakt dat je maar met één ding tegelijk bezig hoeft te zijn. Heel mindfull dus. Hieronder in het kort hoe mijn GTD systeem werkt. Ik werk digitaal, via de app Todoist, maar het kan natuurlijk ook op papier.
  • Alles wat uit meerdere acties bestaat noem ik een project.

  • Ik heb een projectenlijst met daarin al mijn projecten (privé en werk).

  • In ieder project noteer ik concrete acties die ik heb bedacht. Het liefst een zo klein en concreet mogelijke actie.

    Een voorbeeld: Op mijn projectenlijst staat het project schoon en opgeruimd huis, op mijn eerstvolgende actie lijst staat nu als actie ramen woonkamer zemen. Voor mij een behapbare concrete actie die ik dan ook echt ga doen i.p.v. het hele huis in één keer schoonmaken wat voor mij dusdanig groot is dat ik geneigd ben dit heel vaak uit te stellen.

  • In ieder project selecteer ik wat mijn eerstvolgende actie is en die geef ik het label Next Op deze manier kan ik altijd in één oogopslag mijn eerstvolgende acties zien. Daarnaast geef ik deze acties een planningsdatum mee zodat ik eraan herinnerd wordt op de dag dat ik ze moet uitvoeren.

  • Ik heb meerdere labels, zoals je kunt zien in de afbeelding. Op deze manier weet ik niet alleen wat ik concreet te doen heb, maar weet ik ook waar. Doordat ik mijn lijsten altijd bij me heb kan ik dat ene telefoontje plegen als het moment zich voordoet of even snel scrollen wat ik nog moet doen in een ‘leeg’ moment.

  • Ik heb ook een inbox. In de inbox noteer ik de snelle ideeën, gedachten en acties zoals ze gedurende de week bij me naar boven komen.

  • Iedere week heb ik een vast reflectie moment van anderhalf uur waarin ik mijn lijsten doorloop. Ik ruim mijn inbox op, doorloop mijn projecten en bekijk waar ik de meeste tijd/aandacht aan heb besteed. Schuif ik iets voor me uit? Is het een gebrek aan discipline, of speelt er wat anders? Misschien mag er iets van de misschien/later lijst, omdat ik tot de conclusie kom dat ik het niet belangrijk genoeg vind. Ik reflecteer op wat goed ging. Ik bekijk mijn agenda van de komende twee weken en bepaal hoe ik wil dat die weken eruit komen te zien.

Doordat je concreet noteert wat je gaat doen, waar en wanneer kunnen je hersenen deze taken laten rusten en verschijnen ze niet continu en op de meest nutteloze momenten in je hoofd, immers je hebt een plan gemaakt. Dit scheelt je dus veel tijd en aandacht en geeft ruimte en rust zodat jij je volledig kunt richten op wat in dat moment voor jou belangrijk is.
Ben je nieuwsgierig geworden en kun je een steuntje in de rug gebruiken om ook rust en ruimte te realiseren voor creativiteit? Neem dan contact op en let’s turn the page together!

Nieuwsgierig?


Ben je nieuwsgierig naar wat Pageturners voor jou kan betekenen als coach, trainer of spreker op jouw event?
Stuur een berichtje of bel!

+31 (0)6 40 81 60 67 info@pageturners.nl