Ontsla jouw ghostwriter!


Een ghostwriter is een schrijver die schrijft onder andermans naam, op diens verzoek. Ik gebruik deze term vaak voor het uit handen geven van de macht over jouw deel. Je herkent dit bij jezelf of anderen door het vaak bezigen van zinnen als: 'Ik wil het ook graag anders, maar zo doen we dat nou eenmaal in onze familie' of 'De raad van bestuur heeft dat zo besloten en dan houdt het op'. Je kiest ervoor om jouw wensen maar te laten varen, omdat...


je bang bent! Dus bescherm je jezelf. Soms heel terecht, want soms is iets gewoon echt de moeite en het gedoe eromheen niet waard. Tegelijkertijd stel ik je de vraag: wat geef jij allemaal op? Ga jij nog met plezier naar huis, om je partner hartstochtelijk een zoen te geven als je elkaar weer ziet? Of rek je je werkdag nog een beetje en ben je blij als het maandag is, na een weekend gevuld met verplichtingen die je liever niet hebt? Kom jij met meer energie van je werk dan waarmee je ernaartoe ging? Of ben je 's avonds thuis nog alle frustraties over je werk aan het delen tijdens het eten? Neem het van een ex-bangerik aan: dan heb je stiekem een ghostwriter in dienst genomen.

Mijn ghostwriter

In 2014 ontsloeg ik de ghostwriter van mijn leven. Opgegroeid als Jehovah's Getuige schreef ik me uit bij dit geloof. Wetende dat ik hiermee mijn familie, vrienden en 32 jaar aan sociaal netwerk zou verliezen. Mijn hele leven was ik bezig geweest me aan te passen aan een norm bedacht door anderen. Ik was mezelf hier totaal in kwijtgeraakt. Elk aspect in mijn leven liet ik door een ander bepalen. Mijn grootste angst in het leven was iedereen van wie ik hield te verliezen, want wie ben je als niemand meer van je houdt? Ironisch genoeg was dat precies wat er door mijn keuze gebeurde. Ik verloor iedereen, tot mijn ouders aan toe. Tot mijn eigen verbazing bestond ik echter nog steeds. Sterker nog, ik liep ondanks het verdriet, gelukkiger rond dan ooit! Natuurlijk had ik nog een weg te gaan.
Ik ontsloeg mijn ghostwriter op wilskracht en het inzetten van rationele beslissingen, maar als je op wilskracht en ratio alleen werkt, loop je stuk. Voor je het weet schiet je weer terug in je oude ongezonde patroon. Ik moest het bij de kern aanpakken en dat deed ik onder andere met systemisch werk, ook wel bekend als opstellingen.

Wat is systemisch werk?

We zijn allemaal onderdeel van verschillende systemen. Dat kan je familie zijn, je werk, je religie of voetbalclub, maar ook je lijf is een systeem. Elk systeem heeft een bepaalde ordelijkheid van wetten en regels. Zo kan je hart bijvoorbeeld niet op de plek van je knie zitten. Een systeem wil altijd heel zijn en kent de volgende wetmatigheden:

  • Ieder heeft zijn eigen plek en rol.
  • Er moet een balans zijn tussen nemen en geven.
  • Niemand mag worden buitengesloten.

Zodra je in een situatie komt waar één van bovenstaande regels niet worden nageleefd gaat het mis en omdat een systeem altijd wil kloppen, gaan wij als mensen allemaal onbewuste dingen doen om zo'n verstoring te compenseren. Voor je het weet heb je een leven vol ongezonde patronen te pakken. Met een opstelling kijk je naar een situatie zoals die echt is i.p.v. te praten over de film die we in ons hoofd afspelen. Je legt de kern bloot en ziet waarom er een bepaalde dynamiek in jouw leven of werk ontstaat. Je ontrafelt je patronen, ziet letterlijk waar jij staat, wat de invloed is van het systeem en ziet wat jij moet doen om dit te veranderen.

Ervaar het zelf

Ik kan er een heleboel over schrijven, maar woorden doen het altijd te kort. Ervaar dus vooral zelf een keer hoe een opstelling werkt. Als je met mij samenwerkt zal ik deze techniek soms inzetten, omdat ik hier inmiddels zelf volledig in geschoold ben. Persoonlijk heb ik door deze techniek ontdekt hoe ik niet alleen verstandelijk, maar ook gevoelsmatig stevig de regie kan voeren. Tegenwoordig ben ik de schrijver van mijn eigen mooie leven en dat gun ik iedereen. Ik weet als geen ander hoe lastig zo'n transformatie kan zijn en daarom heb ik Pageturners opgericht. Niet het zoveelste bedrijf dat je technieken leert om symptomen te bestrijden, maar je helpt eerlijk de kern aan te kijken en in te stappen als schrijver van jouw leven.
Kun je hulp gebruiken bij het ontslaan van jouw ghostwriter? Of wil je mij als spreker inhuren en meer horen over mijn verhaal horen in combinatie met de sleutels van persoonlijk leiderschap? Neem dan contact met me op!

Wil jij stevig de regie voeren in jouw leven en je werk?


Meld je dan hier aan voor regelmatige tips en adviezen per mail voor iedereen die willen groeien en excelleren.


    Uiteraard behandel ik jouw gegevens vertrouwelijk.
    Ik verwijs je hiervoor naar de Privacyverklaring.