Jouw gameplan voor 2020


Het is januari, de maand van goede voornemens, maar hoe maak je dit jaar een succes van je voornemens? Dat laat je natuurlijk niet aan het toeval over! Dat vraagt om een bewezen gameplan.

Wil je het echt?

Het begint met het echt, echt, echt willen. Als je iets doet voor een ander of omdat het nou eenmaal hoort bij het begin van het jaar, dan gaat het je waarschijnlijk niet lukken. Voor je het weet saboteer je jezelf met andere dingen die je eigenlijk leuker en belangrijker vindt. Je zult jezelf verbazen hoe makkelijk je in dat geval een excuus hebt gevonden om van je voornemen af te wijken.

Zie het voor je

Je weet het zeker. Dit is wat jij wil. Bedenk dan wat het concreet voor je gaat inhouden. Wil je stoppen met roken? Hoe ziet dat eruit en hoe voelt het als je gestopt bent? Bedenk ook welke de lastige situaties je tegen gaat komen en hoe je die succesvol kunt overwinnen. Hoe beter je je een voorstelling kunt maken (visualiseren) hoe groter het effect. Je brein maakt namelijk geen onderscheidt tussen de werkelijkheid en onze verbeelding, mits deze gedetailleerd is.

Doen

Heb je een duidelijk beeld bij het totale plaatje? Dan is het tijd voor actie! Beginnen met doen. Pas wel op dat je niet gelijk allemaal andere doelen erbij pakt. Het is namelijk makkelijk om in je enthousiasme te denken: "ik ga ook gelijk iedere dag naar de sportschool en stop met snoepen en...". Dat gaat dus verkeerd. Hou het bij 1 uitdaging tegelijk. Dat is al lastig genoeg! Hoe meer je erbij bedenkt, hoe groter de kans dat geen van allen je lukt. Heb je momenteel al veel andere uitdagingen in je leven? Dan kan het verstandiger zijn om te wachten. Er zijn nog 11 andere maanden waarin je ook mag stoppen met roken.

Support

Nu je 1 scherp doel hebt om op te focussen is het tijd om support in te schakelen. Hoe goed je ook bent voorbereid, er komen altijd lastige situaties en zwakke momenten. Dan is het enorm prettig als iemand anders even sterk voor je kan zijn. Dus wie kan jij als supporters inschakelen? Zoek mensen die het beste met je voor hebben en die niet makkelijk te beïnvloeden zijn met de excuses en redenaties die jij op je zwakke momenten geheid gaat bedenken. Symbolen kunnen je ook ondersteunen door je te herinneren aan je voornemen, zoals een achtergrondplaatje op je mobiel of een quote of afbeelding die je op je spiegel plakt.

Volhouden

Heb je je supporters gevonden dan is het een kwestie van volhouden. Je nieuwe gedrag moet een gewoonte worden. Het duurt in de regel gemiddeld 90 dagen voordat iets in je hersenen als nieuw automatisme is geprogrammeerd. Het is dan nog niet een heel sterke gewoonte, dus ook dan zijn er verleidingen of triggers die je het moeilijk kunnen maken, maar de aanhouder wint. En de aanhouder met een gameplan zoals hierboven, die wint zeker!
Wil jij meer leren over hoe je je doelen ook daadwerkelijk realiseert? Meld je dan aan voor de Masterclass Doelen Realiseren!

Nieuwsgierig?


Ben je nieuwsgierig naar wat Pageturners voor jou kan betekenen als coach, trainer, adviseur of spreker op jouw event?
Stuur een berichtje of bel!

+31 (0)6 40 81 60 67 info@pageturners.nl