Hoor wat je zegt!


Ik houd van taal. Misschien wel extra, omdat ik slechthorend ben, heb ik geleerd heel goed te luisteren naar wat mensen zeggen. Je kunt enorm veel ontlenen aan de non-verbale en vocale wijze waarop mensen communiceren, maar ook woordkeuze is heel bepalend.


Zo hebben woorden als jeugdig en kinderlijk dezelfde betekenis (denotatie), maar geven ze ieder een hele andere boodschap (connotatie) mee in de volgende zinnen.
 • Mijn vader is heel kinderlijk.
 • Mijn vader is heel jeugdig.

 • De impact van woordkeuze

  De woordkeuze van mensen kan mij enorm raken. Ze onthult namelijk iets over je manier van denken en kijk op de wereld. Zo deed ik laatst iets attents voor iemand die ziek was. De reactie: "Sorry dat je dit voor mij moet doen.". Verbaasd als ik was, kregen we een gesprek over de reden dat zij (ja vrouwen zijn hier uitblinkers in) dacht dat zij zich moest verontschuldigen. Ik vroeg haar uiteindelijk of zij geen sorry meer wilde zeggen, maar gewoon dankjewel.
  Nu verander je een zienswijze of overtuiging niet zo maar van de één op andere dag, maar woordkeuze kan daar wel bij helpen. Taal beïnvloedt namelijk. Wist je dat als jij een tekst leest met daarin woorden als 'rollator', 'vergeetachtig' en 'bloemetjesjurk', je daarna automatisch langzamer gaat lopen? Het loont dus om stil te staan bij jouw woordkeuze, maar ook bij de woordkeuze van jouw omgeving.

  Wat zijn handige woorden?

  Er bestaan krachtwoorden. Deze onthullen doelgerichtheid en een positieve kijk op zaken. Dit zijn woorden zoals:
  direct – kunnen – doen – kans – situatie – meteen – lef – resultaat – willen – kracht – passie – beslissen – absoluut – makkelijk – ja – volledig – zeker – sterk – enthousiast – nu – doel – stevig – gaan – actie – oplossing – geheel – zuiver – groei – geweldig – bewust – doelgericht – positief – advies.
  Niet zulke handige woorden zijn:
  een beetje – zeg maar – enzo – geprobeerd – volgens mij – nou ja – als het goed is – we moeten ervoor zorgen dat – ik ga ervan uit dat – het lijkt me goed om – zo concreet mogelijk – eigenlijk – misschien – in principe – eventueel – zal ik maar zeggen – bij wijze van spreken – op den duur – wellicht – als het ware.

  Hoe zit het met hele moeilijke woorden?

  Ik had vroeger op de middelbare school een boekje vol moeilijke woorden waar ik iedere week een hele riedel van moest leren. Wanneer ik echter aan de eettafel zo'n woord handig in een zin dacht te vliegen, kreeg ik meestal een geïrriteerde reactie van mijn broers. En dat is niet zo gek! Uit psychologisch onderzoek blijkt dat het gebruik van moeilijke woorden afstotend werkt. Omdat deze woorden geen dagelijks taalgebruik zijn, denkt je omgeving dat je je slimmer voor wilt doen. Dus maak het jezelf niet te moeilijk!

  Gelukkiger door woorden

  In de neurowetenschap is onderzoek gedaan naar de voordelen van positief taalgebruik om gelukkiger en voldaner te worden. Hierin is aangetoond dat het reactievermogen van de hersenen toeneemt wanneer ze positieve woorden opvangen. Het blijkt zelfs dat dit soort taalgebruik ervoor kan zorgen dat iemand attenter en creatiever is, maar ook dat het je een groter uithoudingsvermogen geeft in relatie tot allerlei verschillende taken.
  Ben jij dus iemand die bewust in het leven staat en energie steekt in sporten, gezond eten en voldoende rust probeert te nemen? Investeer dan ook in gezond taalgebruik. Van positief taalgebruik wordt je namelijk gelukkiger!

Wil jij stevig de regie voeren in jouw leven en je werk?


Meld je dan hier aan voor regelmatige tips en adviezen per mail voor iedereen die willen groeien en excelleren.


  Uiteraard behandel ik jouw gegevens vertrouwelijk.
  Ik verwijs je hiervoor naar de Privacyverklaring.