Hoe 's avonds mail beantwoorden jou dommer maakt


Er komt een deadline aan en je besluit na het avondeten nog even door te werken; of je ziet een email notificatie om 20:00 uur op je mobiel oppoppen van je leidinggevende en je denkt: "ik reageer gelijk even". Heel normaal toch? Wat zit daar nou voor kwaads in?
Het is het recept voor lage productiviteit en overbelasting. Niet pas na een lange periode van dit gedrag, zoals we vaak geneigd zijn te denken, maar direct. Hoe dit komt? Dat wordt uitgelegd in de inmiddels bewezen attention restoration theory (ART, de theorie van het herstel van de concentratie). Deze theorie komt uit de jaren 80 en is opgesteld door Rachel Kaplan en Stephen Kaplan. De ART is gebaseerd op het concept van aandachtsmoeheid. Als je je wilt concentreren heb je gerichte aandacht nodig. Daarvan heb je als mens een eindige hoeveelheid en als die op is dan zal het je moeite kosten om je te concentreren. Hoe herstel je je aandacht en concentratie? Door je hersenen rust te geven.

Waarom een rondje om je (thuis)kantoor meestal niet werkt

Nu hoor je vaak mensen zeggen dat ze tussen het werk door graag een klein wandelingetje maken. Om daarna weer een stuk frisser en met hernieuwde focus aan het werk te gaan. Tenzij jullie (thuis)kantoor midden in de natuur, aan een park of op een plek waar geen verkeer en amper andere mensen zich bevinden ligt, is dit onzin. Een placebo effect wellicht, maar je kunt je daarna niet beter focussen of concentreren. Dat is namelijk onderzocht in 2008. Daar werden proefpersonen gevraagd door een drukke straat te lopen en na slechts 50 minuten bleken zij al een groot deel van hun gerichte aandacht te hebben verbruikt. Dat komt doordat je op straat deelneemt aan het verkeer. Je moet opletten wanneer je wel en niet kunt oversteken, je tempo aanpassen als er iemand voor je loopt, uitwijken en ga zo maar door. Allerlei prikkels die jouw aandacht vragen en je hersenen in de alert stand houden. Zoals gezegd helpt een wandeling door de natuur wel, zelfs als het stervenskoud is (ja, dat is ook getest in het onderzoek).

Van pauze naar volledige rust

Een slimme lezer denkt nu misschien, dan loop ik toch gewoon eerst een rondje door de natuur voordat ik 's avonds ga werken. Niks aan de hand! Helaas werkt dat niet zo. Ja, zo'n wandeling laadt even op, maar je hersenen hebben ononderbroken rust nodig om zich volledig te herstellen. De wandeling is het soort rust die eigenlijk bij je standaard onderhoud hoort. Je dag hoort gevuld te zijn met pauze momenten. Rustig naar muziek luisteren, een spelletje met je kinderen spelen, een stukje hardlopen, even gedachteloos uit het raam staren, stuk voor stuk voorbeelden van normale pauze momenten waarvan er meerdere in je dag horen te zitten.
Naast meerdere pauze momenten hebben je hersenen ook tijd nodig om op te laden. Daarvoor is, zoals eerder benoemt, ononderbroken rust nodig. De centra van de gerichte aandacht in je hersenen moeten als het ware van de pauze stand naar de oplaad stand kunnen overschakelen. Je hersenen schakelen echter pas over in de oplaad stand als echt duidelijk is dat jij je werk voor die dag af hebt. Nog even na 's avonds een mailtje lezen of wat extra uurtjes thuis werken, maakt dat je hersenen twijfelen en dus alert blijven waardoor ze niet starten met opladen. Je hebt die dag erna dus minder gerichte aandacht en bent dus minder geconcentreerd en minder efficiënt.

We zijn letterlijk dommer geworden

Het enge is dat ik steeds vaker mensen die wel rust inbouwen hierover hoor opscheppen. Alsof het een uitzondering is om deze momenten te hebben. En ze hebben gelijk, ze vormen inderdaad de uitzondering in onze maatschappij. Zoals het in de jaren 30 de norm was om te roken, zo hebben we tegenwoordig het tot norm gemaakt om de pauze knop uit ons dagelijks onderhoud te schrappen. En standaard dode tijd na je werkdag? Dat is al helemaal raar! We overprikkelen onze hersenen chronisch en denken dat te kunnen compenseren door social media of digital detox dagen in te lassen. Dat heeft echter net zoveel effect als 1 dag in de week niet roken en de rest van de week er gewoon vrolijk op los paffen. Het effect? Voor het eerst in decennia nemen in geïndustrialiseerde landen de gemiddelde scores van intelligentietests duidelijk af. En 1 van de conclusies wijst de steeds korter wordende aandachtsboog van mensen als oorzaak aan. Ja, we doen niet alleen dom, we worden letterlijk dommer!
Kun jij wat hulp gebruiken bij het herinrichten van je dagen en aanleren van gezonde gewoonten zodat jij kunt excelleren? Neem dan contact met me op!


Ben jij die professional met ambitie?


Meld je dan hier aan voor regelmatige tips en adviezen per mail voor professionals die willen groeien en excelleren.


    Uiteraard behandel ik jouw gegevens vertrouwelijk.
    Ik verwijs je hiervoor naar de Privacyverklaring.