Hoe een theelepeltje de wereld kan veranderen!


Ieder jaar is Nederland 2 dagen druk met NLdoet. Ik zelf vaak ook. Ik geloof namelijk dat al die activiteiten in die 2 dagen verschil maken. Maar hoe maak je de wereld een beetje mooier in al die andere dagen van het jaar? Ik persoonlijk doe dat door onder andere lid te zijn van de Orde van het Theelepeltje.


Ik hoorde begin dit jaar over deze orde van de verhuurder van ons kantoor, meneer Furnee. We hielden met elkaar een nieuwjaarsborrel en behalve mooie levenslessen, deelde hij ook het verhaal over hoe hij deze orde in Nederland heeft opgericht. En ik deel het nu graag met jullie.

Amos Oz

De gedachte van het theelepeltje komt uit een interview met de schrijver Amos Oz. Hieronder een vrije vertaling van dat interview.
Wanneer je getuige bent van een grote ramp, bijvoorbeeld een uitslaande brand, dan kun je drie dingen doen:
 • Rennen voor je leven, zo snel als je kunt, en degenen die niet kunnen rennen aan hun lot overlaten.
 • Een boze brief schrijven aan de redactie van je krant en eisen dat degenen die verantwoordelijk zijn voor handhaving van de eisen die aan brandveiligheid van gebouwen worden gesteld uit hun ambt worden gezet of gedegradeerd worden. Je kunt ook oproepen tot demonstreren.
 • Een emmer water op het vuur gooien. En als je geen emmer hebt, dan neem je een glas water. En als je geen glas hebt neem je een theelepeltje water. Iedereen heeft wel een theelepeltje.

 • Een theelepeltje is heel klein en het vuur is enorm, maar we zijn met miljoenen en ieder van ons heeft wel een theelepeltje. Ik zou wel de Orde van het Theelepeltje willen oprichten van mensen die dezelfde houding hebben als ik: niet weglopen, geen brieven schrijven! Maar daadwerkelijk een bijdrage leveren aan een effectieve oplossing van problemen.
  En ik zou hen willen vragen een klein theelepeltje op hun revers te dragen, zodat we elkaar herkennen als leden van dezelfde beweging, dezelfde broederschap, dezelfde orde, De Orde van het Theelepeltje.
  Dit is mijn filosofie in een notendop of, zo u wilt, in een theelepeltje.

  Samen het verschil maken

  Meneer Furnee draagt zo'n theelepeltje op zijn revers en ik inmiddels als ketting. Het is een fysieke reminder dat we door samen te werken wonderen kunnen verrichten. Het herinnert mij persoonlijk eraan dat ik iedere dag impact kan hebben door kleine dingen te doen. Van de mensen in mijn omgeving tijd en aandacht geven, tot m'n pakje boterhammen geven aan de dakloze die ik in de prullenbak zie graaien. Nee, een boterham lost niet al zijn problemen op, maar het heeft zeker weten meer impact dan niks doen.
  Het motto van de Orde van het Theelepeltje is: Samen in Verscheidenheid en Verbondenheid werken aan een samenleving waarin iedereen zich veilig voelt.
  Ik doe mee! Wil jij ook meedoen? Ga dan naar www.theelepeltje.nl

Nieuwsgierig?


Ben je nieuwsgierig naar wat Pageturners voor jou kan betekenen als coach, trainer, adviseur of spreker op jouw event?
Stuur een berichtje of bel!

+31 (0)6 40 81 60 67 info@pageturners.nl