Goed of beter?


Afgelopen week las ik het boek Succeed van Heidi Grant Halvorson. Een van de mooie hoofdstukken in dit boek gaat over het soort doelen dat je stelt. Ze onderscheidt 2 soorten motivators achter doelen. Wil je ergens goed in zijn of wil je beter worden? Het verschil zit in de focus op jezelf willen bewijzen (goed zijn) of jezelf willen verbeteren (beter worden). Er is geen goed of fout, maar wel een verschil in wanneer de één en wanneer de ander beter voor je werkt.

Goed zijn

Doelen die draaien om ergens goed in willen zijn, werken erg motiverend en kunnen je helpen te excelleren, mits het niet te lastig wordt. Helaas blijkt dat wanneer zaken echt moeilijk en gecompliceerd worden, je met deze focus eerder de conclusie te trekt dat je het misschien niet in je hebt en hierdoor ben je geneigd te snel op te geven.

Beter worden

Als je motivatie is om beter te willen worden, ben je eerder geneigd rekening te houden met mogelijke uitdagingen. Je ervaringen (goed en slecht) motiveren je dan juist om je verder te verbeteren. Mensen met deze focus blijken meestal het beste te presteren, omdat ze veerkrachtiger zijn bij uitdagingen.

Kun je kiezen waar je focus op ligt?

Ja. Ik heb die ervaring zelf ook gehad. Als kind was mijn motivatie altijd anderen bewijzen dat ik goed was. Zaken die ik niet direct onder de knie had, liet ik links liggen. Enorm beperkend, maar omdat ik hoogbegaafd was kwam ik er veel te lang goed mee weg. Pas als volwassene heb ik, in mijn werk en met hulp van een goede manager, geleerd dat je niet alles in 1x goed hoeft te doen en de plezier ontdekt die de focus op beter worden je geeft. Ik zet tegenwoordig beiden in om mezelf gemotiveerd te houden in het bereiken van mijn doelen.
Ben jij je bewust van je focus?

Nieuwsgierig?


Ben je nieuwsgierig naar wat Pageturners voor jou kan betekenen als coach, trainer, adviseur of spreker op jouw event?
Stuur een berichtje of bel!

+31 (0)6 40 81 60 67 info@pageturners.nl