Goed of beter?


Wil jij ergens goed in zijn of wil je beter worden? En maakt het eigenlijk uit? Dat doet het zeker! Als je niet oppast kan je het jezelf flink lastig maken door. Het zijn namelijk twee verschillende motivaties die ieder nuttig zijn in specifieke situaties.
Een tijdje geleden las ik het boek Succeed van Heidi Grant Halvorson. Een van de mooie hoofdstukken in dit boek gaat over het soort doelen dat je stelt. Ze onderscheidt 2 soorten motivators achter doelen. Het verschil zit in de focus op jezelf willen bewijzen (goed zijn) of jezelf willen verbeteren (beter worden). Er is geen goed of fout, maar wel een verschil in wanneer de één en wanneer de ander beter voor je werkt.

Goed zijn

Doelen die draaien om ergens goed in willen zijn, werken erg motiverend en kunnen je helpen te excelleren, mits het niet te lastig wordt. Helaas blijkt dat wanneer zaken echt moeilijk en gecompliceerd worden, je met deze focus eerder de conclusie te trekt dat je het misschien niet in je hebt en hierdoor ben je geneigd te snel op te geven.

Beter worden

Als je motivatie is om beter te willen worden, ben je eerder geneigd rekening te houden met mogelijke uitdagingen. Je ervaringen (goed en slecht) motiveren je dan juist om je verder te verbeteren. Mensen met deze focus blijken meestal het beste te presteren, omdat ze veerkrachtiger zijn bij uitdagingen.

Kun je kiezen waar je focus op ligt?

Ja. Ik heb die ervaring zelf ook gehad. Als kind was mijn motivatie altijd anderen bewijzen dat ik goed was. Zaken die ik niet direct onder de knie had, liet ik links liggen. Enorm beperkend, maar omdat ik hoogbegaafd was kwam ik er veel te lang goed mee weg. Pas als volwassene heb ik, in mijn werk, met hulp van een goede manager en door een paar keer op m'n bek te gaan, geleerd dat je niet alles in 1x goed hoeft te doe. Ik ontdekte de plezier die het focussen op beter worden je geeft.

Wanneer zet je welke in?

Ik zet tegenwoordig beide motivaties in voor het bereiken van mijn doelen. De drijfveer om goed te willen zijn, jezelf willen bewijzen, werkt heel goed als je wilt excelleren en wanneer situaties niet zo complex zijn.
Beter willen worden in iets is de beste drijfveer om te hebben als je je prestaties wil verbeteren, bij langere termijn doelen en wanneer het om persoonlijk ontwikkeling gaat.
Ben jij je bewust van je focus? Wil jij meer leren over hoe je de omstandigheden creëert om succesvol te zijn in het leven? Neem dan contact op!

Ben jij die professional met ambitie?


Meld je dan hier aan voor regelmatige tips en adviezen per mail voor professionals die willen groeien en excelleren.


    Uiteraard behandel ik jouw gegevens vertrouwelijk.
    Ik verwijs je hiervoor naar de Privacyverklaring.