De verkeerde why
Jullie hebben een ietwat prijzig, maar enorm creatief bureau ingehuurd. Het wordt een echte co-creatie. Er worden gave sessies georganiseerd met enthousiaste medewerkers uit alle lagen van de organisatie. Na een paar sessies, wat aanscherpingen en schijnbewegingen kijk je ‘m in de ogen: de Why van jouw organisatie.
De How en What hebben jullie snel zelf te pakken, maar die Why blijkt wat lastiger om te formuleren. Nu die er is kunnen jouw bevlogen medewerkers aan de slag. Immers iedereen vroeg erom: een sterke Why. Trots wordt hij gepresenteerd aan de organisatie. Er is een heuse launch party en jullie Why is ook nog eens pakkend visueel gemaakt. Jullie kunnen gaan knallen als organisatie!
Een half jaar later is er echter niks veranderd, niemand lijkt de Why echt te gebruiken als leidraad bij het werk. De bevlogenheid door zingeving blijft uit. Sterker nog er wordt bij het koffieapparaat schande gesproken over het prijzige bureau dat is ingehuurd voor de mislukte Why. Helaas zal dit een heleboel organisaties bekend in de oren klinken.
Wat maakt dat de meest succesvolle organisaties in de wereld allemaal werken vanuit een Why, maar dat het bij jou geen verschil maakt?
Waarschijnlijk omdat je jouw belangrijkste stakeholder vergeten bent te betrekken: jouw klant! De context van jouw organisatie bepaalt namelijk mede jouw hogere doel. Jouw Why moet aangeven waarom de klant bij jou komt en niet bij de concurrent. Maar al te vaak zie ik organisaties een droom verwoorden in hun Why zonder dat daar ooit een klant over bevraagd is, met als gevolg dat er in de verkeerde dingen worden geïnvesteerd. Hieronder een voorbeeld.
Stel je voor: je hebt een restaurantketen die zo duurzaam en biologisch mogelijk wil werken, dit is waarmee jij je wil onderscheiden. De Why die jij hebt geformuleerd is: ‘Het eerlijkste voedsel van Nederland.’. Je zet los van je Why ook een klantonderzoek uit. Eén conclusie uit het onderzoek verrast je enorm. Jouw klanten geven namelijk aan dat biologische en verantwoord eten helemaal niet zo belangrijk voor ze is. De voornaamste reden dat ze jouw restaurants bezoeken is de vriendelijke en positieve klantbediening. Dit is zo belangrijk voor jouw klant, dat zij om deze reden zelfs bereid zijn de hogere prijs te betalen voor het biologische eten dat jij serveert en niet kiezen voor de minstens zo lekkere gerechten van de concurrent.
Voorafgaand aan dit klantonderzoek motiveerde jouw Why je om vol te investeren in duurzame oplossingen. Nu zie je echter dat dit geen impact op je business zal hebben. In dit geval is het zinvoller in je personeel en klantbediening te investeren dan in de duurzame en biologische grondstoffen waarmee je je dacht te onderscheiden. Een kloppender Why zou zijn: ‘Dineren met een goed gevoel.’, hierin verwoord je én het voor jou belangrijke duurzaam en biologisch werken in én de vriendelijke positieve klantbediening.
Dit voorbeeld illustreert precies wat vaak mis gaat bij organisaties. Een Why die een wens verwoordt, maar niet de onderscheidende kwaliteit die de klant in jou ziet. Betrek dus altijd jouw klant bij jouw Why en laat jouw organisatie groeien tot een groot succes!
Kun je hulp gebruiken bij het opstellen van jouw Why? Neem dan
contact op met Pageturners en let's turn the page together!