De beste plek aan tafel


Sta jij wel eens stil bij hoe jullie aan tafel zitten thuis of op het werk? Het lijkt misschien iets onbelangrijks, maar waar jij zit maakt een verschil.


Wie direct naast je zit op een verjaardagsfeestje is bijvoorbeeld de meest waarschijnlijke persoon waar je een gesprek mee voert. Je collega recht tegenover je is degene waar je veelzeggende blikken mee uitwisselt als je leidinggevende een betoog aan het houden is. Waar je zit, aan tafel of in een kring, maakt dus uit. Is er dan één plek het beste om te zitten? Ja, die is er! Sterker nog díe plek is alleen maar voor jou de beste plek en voor niemand anders.

Hoe werkt het?

Hoe kom je erachter waar jij moet zitten? Om dat te kunnen zien is het belangrijk iets te begrijpen over systemische wetten. Wij zijn allemaal onderdeel van verschillende systemen. Dat kan je familie zijn, je werk, je religie of voetbalclub, maar ook je lijf is een systeem. Elk systeem heeft een bepaalde ordelijkheid van wetten en regels. Zo kan je hart bijvoorbeeld niet op de plek van je knie zitten. Een systeem wil altijd heel zijn en kent de volgende wetmatigheden:
 • Ieder heeft zijn eigen plek en rol.
 • Er moet een balans zijn tussen nemen en geven.
 • Niemand mag worden buitengesloten.

 • Als je niet op je juiste plek zit, ga je in tegen de eerste wetmatigheid en heb je daar last van. Je komt niet aan het woord in een vergadering of je zit aan tafel met je gezin en je kinderen stuiteren alle kanten op. Een goed recept voor een flinke dosis frustratie dus.

  Ontdek je plek

  Hoe weet je wat jouw plek is? Door de orderlijkheid op te zoeken. Zo kun je bijvoorbeeld met de klok mee op volgorde van leeftijd gaan zitten. Ik heb dit wel eens gedaan met vrienden en dit leidde tot een heel leuk gesprek waarin iedereen werd gehoord. Hieronder zie je wat de beste tafelschikking voor een gezin is.

  In je team

  Op je werk is er een leuke oefening die je hiermee kunt doen met je team. Vraag je team eerst met de klok mee te gaan zitten in volgorde van leeftijd, dan van aantal jaren werkervaring, vervolgens op volgorde van aantal jaren in dit beroep, dan het aantal jaren in de organisatie etc. Als je rustig de tijd neemt om hier bij stil te staan en elkaar vertelt hoe de verschillende opstellingen worden ervaren, kan deze oefening een enorm integrerend proces zijn. Je ervaart namelijk wat ieders rol en plek is.
  Dus heb jij een tafelschikking te bedenken voor bijvoorbeeld een kerstdiner met de familie? Neem dan even de tijd om na te denken over de juiste ordelijkheid in jullie familie.
  Ben je benieuwd naar wat andere systemische oplossingen voor jouw team of voor jou persoonlijk kunnen betekenen? Neem dan contact op of meld je aan voor één van maandelijkse opstellingen.
  Let's turn the page together!

Nieuwsgierig?


Ben je nieuwsgierig naar wat Pageturners voor jou kan betekenen als coach, trainer of spreker op jouw event?
Stuur een berichtje of bel!

+31 (0)6 40 81 60 67 info@pageturners.nl