Be the center of your universe!


Hoe vaak krijg jij te horen 'de wereld draait niet om jou'? Fuck that! Jouw wereld moet om jou draaien. Dat klinkt misschien heel egoïstisch en vanuit goed Nederlands calvinistische overtuigingen kom je nu waarschijnlijk gelijk in de weerstand. Ik wel in ieder geval.


Vanuit mijn streng christelijke opvoeding, heb ik altijd geleerd om niet boos te worden, 'de andere wang toe te keren' en opofferingsgezind te zijn. Voeg daarbij het feit dat ik een vrouw ben en we meisjes leren om vooral lief te zijn en je hebt een goed recept voor een ramp. En die ramp is niet alleen mij overkomen, maar grote kans dat die jou ook is overkomen, met alle gevolgen van dien. Deze les uit je opvoeding en het collectief moraal van onze maatschappij, heeft je van een primaire basisvaardigheid beroofd die je nodig hebt in je contact met anderen. Het gevolg? Je loopt herhaaldelijk vast in patronen en je herkent waarschijnlijk één of meerdere van de zaken uit onderstaand lijstje.
 • Je hebt moeite met grenzen aangeven.
 • Je bent zo druk met je kinderen, dat jij zelf een stukje verdwijnt.
 • Je bent overspannen (geweest).
 • Je relatie loopt moeilijk of zelfs stuk.
 • Je bent je continu aan het aanpassen.
 • Je doet van alles voor anderen, maar het loont niet.
 • Het voelt alsof je vastzit en hoe hard je je best ook doet, je komt niet verder.
 • Je voelt je moe.

Hoe kom je daarvan af? Door terug te grijpen naar de vaardigheid waarmee je als baby geboren bent. In jouw leven sta jij centraal. Doe je iets anders, dan loopt het in de soep. Het is namelijk een systemische wet dat jij in het midden van jouw leven moet staan.

Wat is een systemische wet?

We zijn allemaal onderdeel van verschillende systemen. Dat kan je familie zijn, je werk, je religie of voetbalclub, maar ook je lijf is een systeem. Elk systeem heeft een bepaalde ordelijkheid van wetten en regels. Zo kan je hart bijvoorbeeld niet op de plek van je knie zitten. Een systeem wil altijd heel zijn en kent de volgende wetmatigheden:
 • Ieder heeft zijn eigen plek en rol.
 • Er moet een balans zijn tussen nemen en geven.
 • Niemand mag worden buitengesloten.

Zodra je in een situatie komt waar één van bovenstaande regels niet worden nageleefd, gaat het mis en omdat een systeem altijd wil kloppen, gaan wij als mensen allemaal onbewuste dingen doen om zo'n verstoring te compenseren. Voor je het weet heb je een leven vol ongezonde patronen te pakken.

Jij uit het midden

De enige juiste persoon om in het midden van jouw leven te staan, ben jij. Ga je daar niet staan, dan neemt iemand anders die plek in. Je partner, je kinderen, je werkgever of misschien zelfs iedereen waarmee je in aanraking komt. Jij laat namelijk een gat open en dat moet gevuld worden. Werkt dat echt zo? Ja. Waarschijnlijk doe jij dat ook bij anderen. Een voorbeeld om het te demonstreren:
Anita heeft een moeder, die na een traumatische jeugd vast zit in een patroon van zelfverwaarlozing. Anita heeft, ondanks of misschien dankzij dit voorbeeld, zich een ander leven aangemeten. Haar moeder belt haar echter voor de zoveelste keer op om te melden dat zij haar huis uitgezet wordt, omdat zij heeft nagelaten de huur te betalen. Anita voelt zich boos, teleurgesteld, verdrietig, maar zonder te aarzelen is ze een uur later instanties voor haar moeder aan het bellen om de uitzetting te voorkomen en zit haar moeder met een bak koffie bij haar op de bank. Haar moeder voelt zich klein en schaamt zich dat haar dochter haar moet helpen. Anita voelt zich tekortgedaan en intens verdrietig, omdat zij geen moeder heeft waar ze op kan bouwen. Beiden voelen zij zich vastzitten in de situatie.
In deze moeder-dochter relatie stapt moeder uit het midden en stapt haar dochter in. De moeder wordt het slachtoffer (de kleine), de dochter wordt de redder (de grote). Anita en haar moeder zitten namelijk vast in een patroon waarbij Anita de verantwoordelijkheid van haar moeder overneemt. Niet haar moeder belt met de instanties, maar Anita. De moeder wordt niet ondersteund, maar gered. Allemaal uit liefde, maar ondertussen is hun relatie totaal verstoord voor beiden. Die verstoring en onvrede voor beide partijen, is wat er gebeurd als jij niet in het midden van je leven staat. Jouw leven wordt (even) door een ander overgenomen.

Hoe dan?

Je snapt waarschijnlijk allang dat jij zelf de leiding moet hebben in jouw leven. Toch heb je waarschijnlijk een boel situaties waarin je dat niet doet. Uit liefde, uit overtuiging en door het verhaal dat je jezelf vertelt. Het vervelende is dat de meeste verhalen die we onszelf vertellen totale bullshit zijn. Overal waarin jij vastloopt en onvrede voelt in je leven en relaties, ben je jezelf aan het voorliegen en toon jij geen leiderschap over je eigen leven. Wil je daarvan af, dan begint met het met Kennis van de 3 systemische wetten. Ze zijn er nou eenmaal en als er eentje niet na wordt geleefd dan heb je een probleem. Vervolgens is Inzicht belangrijk. Zie je waar jij jouw plek weg geeft in jouw leven of waar jij de plek van een ander overneemt? Wanneer je dit ziet is het zaak om in te stappen en te Ervaren wat het effect is wanneer je de juiste rol pakt. Op die manier zul je Zien wat er nodig is om alles waarnaar jij verlangt te realiseren. Voor je het weet Leef je jouw leven zoals dat bedoeld is.
Dus KIEZ & Leef!
Kun jij wat hulp gebruiken bij het loslaten van overtuigingen en doorbreken van patronen? Geef je dan op voor een familieopstelling of neem contact op voor coaching en let's turn the page together!

Nieuwsgierig?


Ben je nieuwsgierig naar wat Pageturners voor jou kan betekenen als coach, trainer of spreker op jouw event?
Stuur een berichtje of bel!

+31 (0)6 40 81 60 67 info@pageturners.nl