3 Sleutels om je patroon te doorbreken


Als baby kom je op de wereld. Je krijgt het leven en er wordt voor je gezorgd. Eten, drinken, schone luiers en liefde. Allemaal zonder dat je er iets voor hebt hoeven te doen. En dat is terecht, want je hoeft helemaal niks te doen, te presteren of te realiseren om te mogen ontvangen.
Toch heb je al vroeg in je leven wat anders geleerd. Je moest lief doen, om een snoepje te krijgen. Een tien halen, om die nieuwe sneakers te krijgen. Dingen in het leven krijg je nou eenmaal niet vanzelf. De meeste dingen niet inderdaad, maar eten, drinken, schone kleding (of misschien op een bepaald moment in je leven wederom een schone luier) en bovenal liefde, die horen vanzelfsprekend te zijn. Daar hoor je niks voor te hoeven doen, dat mag je nemen, voordat je iets gegeven hebt.
Vind jij het lastig om te nemen? Je kunt het in je taalgebruik herkennen, wanneer je jezelf hoort zeggen: 'Ik heb dit wel verdiend.". Alsof je een excuus nodig hebt om te mogen genieten. Misschien heb jij inmiddels de overtuiging eigen gemaakt dat genieten, nemen of ontvangen eigenlijk egoïstisch is. Of misschien ben je inmiddels al zover, dat je niet eens meer weet wat je zou willen, als je om iets zou mogen vragen.
Moet je dan niks geven? Jawel. Er dient een balans in je leven te zijn tussen nemen en geven. Dat is een systemische wetⓘ . Is die balans verstoord, dan gaat het systeem compenseren. Kijk maar eens om je heen. Je kent vast wel van die stellen waar de één wat egocentrisch is en de ander juist faciliterend en waarbij dit in de loop van de tijd extremer lijkt te worden. Beiden worden er niet gelukkig van, maar ze zitten vast in een patroon. In onze maatschappij geven we dan vaak degene die neemt, de schuld. We noemen hem of haar egoïstisch. De partner die te veel geeft, noemen we daarentegen vaak lief, misschien iets te lief. Maar is dit juist? Nee. Het is simpelweg een natuurlijke balans die verstoord is en hoe meer deze gevoed wordt, hoe groter en zichtbaarder de disbalans wordt. Beiden hebben invloed en beiden zijn dus verantwoordelijk. Of zoals de derde wet van Newton zegt actie <> reactie.

3 sleutels om je patroon te doorbreken

Misschien zit jij zelf wel vast in zo'n patroon. Wat kun jij dan doen? Allereerst is het belangrijk om te weten dat je niet afhankelijk van een ander bent, om dit patroon te doorbreken. Lees deze zin nog maar een keer, het liefst hardop. Je bent van niemand afhankelijk om jouw patroon te doorbreken. Immers actie <> reactie. Dit is de 1e sleutel.
Nu je dat weet, is het zaak om het verhaal dat je jezelf altijd hebt verteld, te veranderen. Immers alles wat we doen, doen we met een reden. Het levert ons iets op, want actie <> reactie. Ergens heb jij iets geleerd waardoor jij teveel bent gaan geven of teveel bent gaan nemen. Uit zelfbescherming. Je kunt het vergelijken met hoe je lichaam fysiek reageert op pijn. Wanneer je bijvoorbeeld je knie overbelast, hoopt er vocht op rondom je knie, om de beschadigde plek warm te houden en te beschermen. Een mooi beveiligingsmechanisme van je lijf. Datzelfde mechanisme gebeurt er mentaal bij een emotionele beschadiging. Je creëert een patroon, ander gedrag, om jezelf te veilig te voelen en te beschermen. Bij het signaal van een dikke knie, ontzien we onze knie en misschien zoeken we zelfs een dokter op. Je vertelt jezelf niet: "Zo is mijn knie nou eenmaal. Ik ben geboren met een pijnlijke dikke knie.". Om de één of andere reden doen we dat wel bij patronen die we ontwikkelen vanuit emotionele beschadigingen. We zeggen tegen onszelf: "Zo ben ik nou eenmaal. Dat is mijn karakter, mijn genen pakket.". Precies dit verhaal, is het verhaal dat je moet veranderen, het is namelijk een keiharde leugen. Het eerlijke verhaal is dat je jezelf iets hebt aangeleerd om jezelf te beschermen. Dit is de 2e sleutel.
Als je dit snapt, kun je de oorzaak aan gaan kijken. Let op: ik zeg hier kijken, niet bespreken! Want dat is wat we massaal doen. We gaan naar een psycholoog of een goede vriend of vriendin en we praten ons suf over onze zielige jeugd of slechte relatie, die ons zo heeft gemaakt en waar onze angst vandaan komt. Een hoop tissues later is er niks wezenlijks veranderd en voor je het weet zie je jezelf weer hetzelfde patroon herhalen. Dit werkt niet, omdat wanneer je praat, je jouw verhaal vertelt. Jouw versie, die inmiddels vervormd is, van één kant gezien is en die dus per definitie niet waar is. Je hebt een betrouwbaar beeld nodig van de dynamiek, die heeft gemaakt dat jij je emotioneel bent gaan beschermen. Dit is de 3e sleutel. De actie die tot jouw reactie heeft geleid. Zo'n beeld creëer je, in wat we in het systemische werk, een opstelling noemen. Een opstelling kun je in een groep of 1-op-1 doen. Hierbij zet je personen of objecten neer en wordt letterlijk zichtbaar waar jij staat, wat de invloed is van het systeem waar jij onderdeel van uitmaakt en wat jouw invloed is. Het mooie is dat je ook gelijk ziet wat er nodig is om de dynamiek te veranderen. Je ziet dus hoe je jouw patronen kunt loslaten. Je kijkt de kern aan en ervaart hoe je de gezonde balans kunt herstellen. Waar de meeste therapieën of trainingen je inzicht geven en vaardigheden leren naar aanleiding van jouw gekleurde verhaal, kom je met een opstelling tot de kern van wie jij bent en voorbij wat jou heeft gevormd. Het geeft inzicht, brengt verandering en maakt dat jij gezonde, nieuwe en eerlijke verhalen kunt gaan creëren.
Eerlijk dingen aankijken is spannend, je hebt je niet voor niets al die jaren beschermd met ongezonde patronen. Als ervaringsdeskundige kan ik daarover maar al te goed meepraten. Om die reden heb ik Pageturners opgericht, omdat het leven niet overleefd moet worden, maar volop gevierd. Als systemisch coach sta ik stevig naast je bij die spannende transformatie. Ben jij klaar om je patronen te doorbreken? Neem dan contact op.
Let's turn the page together!

Wil jij stevig de regie voeren in jouw leven en je werk?


Meld je dan hier aan voor regelmatige tips en adviezen per mail voor iedereen die willen groeien en excelleren.


    Uiteraard behandel ik jouw gegevens vertrouwelijk.
    Ik verwijs je hiervoor naar de Privacyverklaring.